Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Natuurlijk is het voorkomen van vlekken altijd beter dan genezen. Het kan helaas voorkomen dat een vlek niet geheel naar tevredenheid te verwijderen is. Echter, met behulp van de onderstaande tips en vlekkentabel is het beste resultaat te behalen. Wij adviseren u nadrukkelijk om niet zelf te experimenteren om een vlek te verwijderen, dit zal de vlek meestal alleen maar lelijker of moeilijker verwijderbaar maken. Indien de vlek niet verwijderbaar is, of het meubel echt vervuild is, moet het goed gereinigd worden. In dit geval adviseren wij u contact op te nemen met een vakkundig en erkend reinigingsbedrijf.

Wijn, frisdank, alcoholische dranken, thee, koffie en andere waterachtige vloeistoffen.
Met een schone, goed absorberende doek zoveel mogelijk vloeistof opnemen. De resterende vloeistof uitspoelen met warm (niet heet) water. Niet laten inweken. Alleen indien nodig de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’ volgen.

Slasaus, bakolie en andere olieachtige vloeistoffen.
Met een schone, goed absorberende doek zoveel mogelijk vloeistof opnemen. Volg indien nodig de aanwijzingen onder ‘vlekken op oliebasis’. Volg daarna de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’.

Boter, margarine, room en andere dikke vloeistoffen.
Met een bot mes of een spatel voorzichtig verwijderen. Zoveel mogelijk opdeppen (niet vegen). Volg de aanwijzingen onder ‘vlekken op oliebasis’, daarna de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’.

Vast voedsel, modder, roet en andere vaste stoffen.
Oplepelen met een bot mes of een spatel. Opzuigen als het vuil is opgedroogd. Volg indien nodig de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’.

Andere poetsmiddelen, roest, teer.
Neem contact op met een erkend reinigingsbedrijf.

Kaarsvet.
Verwijder het vet aan de oppervlakte met een bot mes. Volg daarna de aanwijzingen onder ‘vlekken op oliebasis’. Of dek de vlek af met een aantal lagen keukenpapier en strijk het vet op met een warm strijkijzer.

Vlekken van fruit, bessen, vulpeninkt, emulsieverf, bloed.
Volg de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’ maar gebruik koud water, omdat met warm water de vlek in het weefsel wordt vastgezet.

Verf (op oliebasis).
Zoveel mogelijk met een bot mes of een spatel verwijderen. Opdeppen en de rest met terpentine verwijderen. Volg daarna de aanwijzingen onder ‘vlekken op waterbasis’.

Braaksel en urine.
Zoveel mogelijk verwijderen met een schone absorberende doek. Volg daarna de aanwijzingen onder ‘Vlekken op waterbasis’.

Schoensmeer, vet, smeer, motorolie.
Volg de aanwijzingen onder ‘Vlekken op oliebasis’.

Vlekken op waterbasis.
Vlekken op waterbasis (inclusief ketchup, frisdrank, wijn en andere alcoholische dranken) moeten verwijderd worden met een merkshampoo voor bekleding. Volg de aanwijzingen van de fabrikant en houdt u aan de geadviseerde verdunningen.
Als er geen shampoo beschikbaar is, kan in noodgevallen ook een 2% waspoederoplossing gebruikt worden, maar na gebruik het materiaal wel grondig uitspoelen.
Gebruik geen afwasmiddel of soortgelijk vloeibare schoonmaakmiddelen, omdat die een kleverig residu op de vezels van de weefsels kunnen achterlaten waardoor vuil wordt aangetrokken en het materiaal weer snel vuil wordt.

Vlekken op oliebasis.
Vlekken op oliebasis (zoals slasaus, boter en andere vette etenswaren) kunnen verwijderd worden met een vlekverwijderaar waarin een chemisch reinigende vloeistof zit. Deze is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en winkels met huishoudelijke producten.
Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Gebruik een schone, goed absorberende kleurechte doek om de vloeistof aan te brengen. Dep de vlek van de buitenrand naar binnen. Niet wrijven of vegen, hierdoor breidt de vlek zich uit. De vlekverwijderaar altijd met warm (niet heet) water uitspoelen.